Deense taal

De puzzel van de Deense taal

Grammaticaal valt dat best wel mee. Duits is moeilijker met al die naamvallen. De vervoeging van werkwoorden is lastiger in het Nederlands (is het nou met een 'd' of een 't' of met 'dt') dan in het Deens.

De moeilijkheid van de Deense taal zit in de uitspraak en in de klankstructuur. Een onderzoeksproject aan de universiteit van Aarhus met de veelzeggende naam 'The Puzzle of Danish' doet sinds 2017 onderzoek naar de verschillen van het Deens met andere talen.

Lees verder


Retskrivningsordbogen 2012
Op 9 november 2012 is de vierde uitgave van Retskrivningsordbogen, de woordenlijst van de Deense taal (het Deense groene boekje), verschenen.
De vierde uitgave is een geheel herziene versie van de derde uitgave uit 2001.
Lees verder.


Deens als taal

Dat het Deens een lastige taal is om te verstaan en uit te spreken weten we, vooral als die taal klinkt uit een Deense mond. Het grote verschil tussen spreektaal en schrijftaal is ons eveneens bekend. Ook de Deense taalprofessor Peder Skyum-Nielsen maakt zich daar zorgen over en schreef dat op in een boek van 500 pagina's, getiteld Godt Dansk.

Lees meer.

 

Spellingvereenvoudiging

Weer laait in Denemarken de discussie op over het grote verschil tussen schrijftaal en spreektaal. Lees verder.

 

Woordenboek Deens-Nederlands / Nederlands-Deens

De Deense uitgeverij Gyldendal brengt dinsdag 18 mei 2004 de woordenboeken Deens-Nederlands en Nederlands-Deens uit. Er is sinds 1997 aan de woordenboeken gewerkt door medewerkers van de universiteit van Gent en de universiteit van Amsterdam. De woordenboeken bevatten 45.000 trefwoorden en 55.000 voorbeelden, uitdrukkingen en zinswendigen voor elke taal.

Meer informatie via www.gyldendal.dk

In Nederland wordt het woordenboek uitgegeven in de Prismareeks.

Deense woordenboeken
Dit en volgend jaar komt er een nieuw Deens woordenboek op de markt. Het boek wordt uitgegeven in zes delen, die gezamenlijk 3000 Deense kronen kosten. Het eerste deel is onlangs op 11 november uitgekomen.

De zes delen bevatten samen 100.000 woorden die de Deense woordenschat omvatten vanaf 1950 tot nu.
In het woordenboek zijn ook woorden afkomstig uit de Engelse taal opgenomen, zoals bijvoorbeeld: billboard, blind date, blowjob, bodypiercing en burnout.
Naast het woord zelf wordt informatie gegeven over de spelling van het woord, over de woordklasse waar het woord toe behoort, over de verbuiging, de uitspraak, de betekenis, het gebruik, de oorsprong en de ontwikkelingsgeschiedenis van het woord.
Er is twaalf jaar aan de ontwikkeling van het woordenboek gewerkt.
Het Deense woordenboek wordt uitgegeven door Gyldendal.

Deense taalpolitiek
In Denemarken loopt een discussie over het nut een de noodzaak van een Deense taalpolitiek. In hoeverre is het nodig de Deense taal te beschermen tegen met name engelstalige invloeden. Een taal commissie heeft voorstellen gedaan, de minister van cultuur beraadt zich. Deense taalpolitiek.

Kommafilie

De Denen hebben een punt gezet achter hun komma-oorlog. Voor het eerst sinds 1918 kent de Deense taal een (1) kommasysteem. Lees meer via de link: Kommafilie.