Deens een moeilijke taal?

 

Grammaticaal valt dat best wel mee. Duits is moeilijker met al die naamvallen. De vervoeging van werkwoorden is lastiger in het Nederlands (is het nou met een 'd' of een 't' of met 'dt') dan in het Deens.


De moeilijkheid van de Deense taal zit in de uitspraak en in de klankstructuur. Een onderzoeksproject aan de universiteit van Aarhus met de veelzeggende naam 'The Puzzle of Danish' doet sinds 2017 onderzoek naar de verschillen van het Deens met andere talen.


Een van de vragen die de onderzoekers proberen te beantwoorden is, waarom Deense kinderen tot hun achtste, negende jaar meer moeite hebben met het leren verstaan en praten van het Deens dan hun leeftijdsgenoten met andere Europese moedertalen. Door de uitspraak en de klankstructuur van het Deens, schrijven de onderzoekers, moeten Deense kinderen meer moeite doen om hun moedertaal te leren. Zo luidt althans de hypothese die de onderzoekers hebben opgeschreven in een recente overzichtsstudie, waarin al het onderzoek naar het Deens vanaf 1998 is opgenomen. Uit hun onderzoek blijkt overigens ook dat de Deense kinderen vanaf acht, negen jaar hun achterstand weer hebben ingelopen.


Klankstructuur
Het Deense alfabet kent negen klinkers: a, e, i, o, u, y, æ, ø, å. Het Nederlands kent: a, e, i, o, u. Fonetisch zijn er - ook in het Nederlands - meer klinkers (of vokalen): 'aa' is er ook een, en 'eu', en 'ui', en 'ei'. Zo kom je voor het Nederlands op 18 klinkers. In het Nederlands gebruiken we lettercombinaties om deze klinkers te schrijven, dat doet het Deens niet.
Deense klinkers worden op verschillende manieren uitgesproken en op dezelfde wijze geschreven. Tel je de verschillende uitspraken, dan kom je op 17 klinkers. Daarnaast zijn er in het Deens medeklinkers die als een klinker worden uitgesproken. Tel je die ook mee kom je op 40 klinkers. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer klinkers hoe moeilijker de taal.


Uitspraak
Denen hebben de gewoonte lettergrepen in te slikken als ze praten, zoals Groningers de 'e' in slikken inslikken, en de Ollanders de 'n'. Inslikken gebeurt in alle talen door alle sprekers. Uit onderzoek is gebleken dat Denen 25% van de letters inslikken.
Denen varieren weinig in toonhoogte als ze praten, hun spraak klinkt vlak. Vergelijk bijvoorbeeld het 'zangerige' Frans. En Denen plakken woorden aan elkaar, er zit geen pauze tussen de woorden.


Natuurlijk valt Deens te leren, ook als je ouder bent dan acht jaar, al zal er altijd een accentje achterblijven, maar dat is toch niet zo erg?
 

 

Jan Baptist, april 2021Bronnen: www.videnskab.dk
             projects.au.dk/the-puzzle-of-danish/ (de site van de onderzoeksgroep; in het Engels)