Deense cultuur
Eervolle prijs voor Fredensborg Slot
Het Deense Slot- en cultuurinstituut, een overheidsinstantie, heeft in mei 2021 The European Heritage Award ontvangen. Deze prijs wordt toegekend door Europa Nostra, een organisatie waarbij meer dan veertig Europese landen zijn aangesloten en die zich sterk maakt voor het behoud en herstel van cultureel erfgoed.
De prijs werd toegekend voor het herstel van de tuin van het Fredenborg Slot in Hillerød, ten noorden van Kopenhagen. De werkzaamheden vonden plaats van 2009 tot 2020 en bestonden uit herinrichting van de tuin, aanplant van honderden bomen, aanleg van paden en het restaureren van 176 beelden.
Fredensborg Slot heeft de grootste baroktuin van Denemarken en is aangelegd in de jaren 1720 en heringericht in de jaren 1760, geinspireerd op de tuin van Lodewijk XIV in Versailles.
Het slot is in gebruik bij de Deense koninklijke familie en alleen in de zomer zijn er rondleidingen. De tuin is het hele jaar door open en gratis te bezoeken.

Meer informatie op de site van Fredensborg Slot.


Persfoto van Fredenborg Slot
 

Vijf vestingen

Even ten zuiden van Viborg liggen aan de noordelijke oever van de Hald Sø in een uniek natuurgebied en op wandelafstand van elkaar de restanten van vijf middeleeuwse vestingen. Veel is uiteraard verdwenen. Van nummer 1 en 2 (zie kaartje) zijn alleen de wallen herkenbaar, van nummer drie zijn restanten te zien, zoals de slotpoort. Nummer 4 ligt in het park dat hoort bij nummer 5. Nummer 5 is van een iets latere datum en dit gebouw staat fier overeind en is in gebruik als tijdelijk verblijf voor schrijvers en vertalers, die in alle rust hier aan hun volgende meesterwerk kunnen werken. De vijf vestingen staan in het Deens bekend onder hun verzamelnaam: de fem halder (de vijf vestingen).

 

Er worden allerlei plannen ontwikkeld en uitgevoerd om de vijf vestingen aantrekkelijk te maken en te houden voor bezoek door de toegankelijkheid te waarborgen, het landschap te onderhouden, restauraties uit te voeren. Er wordt archeologisch onderzoek gedaan om meer te weten te komen over de vestingen, hun indeling, welke gebouwen er stonden, het gebruikte bouwmateriaal. Meer informatie ter plekke via brochures, het toeristbureau in Viborg en op de webstek de fem halder (in het Deens).


Deens klassiek

Voor de liefhebbers van de klassieke Deense muziek en van met name de componist Carl Nielsen (1865-1931). De complete pianowerken van Carl Nielsen zijn door het Duitse CPO op 2 cd's uitgegeven onder de titel Complete Piano Works, uitgevoerd door Christina Bjørkøe.

Christina Bjørkøe wordt beschouwd als een van de beste Deense concertpianisten van dit moment. De kritieken in Denemarken waren uitermate lovend.

Uitgegeven door CPO onder nummer: 777 413-2

http://www.jpc.de/jpcng/cpo/detail/-/art/Carl-Nielsen-Klavierwerke-Ges-Aufn/hnum/5554118Sankt Hans Aften

Op de avond van 23 juni wordt in Denemarken traditioneel het Sankt Hans fest gevierd.

Lees meer: Sankt Hans Aften en bewonder het schilderij van Kroyer.