Taallinks

De klanken van letters

Op deze site wordt aangegeven op welke manieren letters in het Deens worden uitgesproken.

Om at skrive
Omatskrive is de website van leraar, tekstschrijver en taalconsulent Per Salling en bevat een veelheid aan tips en artikelen over taal, taalgebruik, het schrijven van brieven en e-mails en nog zo wat.
 

mål og mæle

'mål og mæle' (spraak en uitspraak) is het populair wetenschappelijk taaltijdschrift van de universiteit van Kopenhagen. Het blad komt vier keer per jaar uit. Oudere uitgaven (1974 tot en met 2020) zijn nu in pdf in te zien op de webstek van het tijdschrift onder Tidligere aargange. Een buitenlands abonnement voor 2023 kost 293,75 Deense kronen. 

 

De Deense taal

Test uw kennis van de Deense taal. Veel informatie over de Deense grammatica.

 

Electronisch Deens woordenboek

Het 28 delen omvattende Deense woordenboek is in een electronische versie beschikbaar op internet. Twintig Chinezen hebben er een klein jaar aan gewerkt om alle 28 delen in te kloppen in de computer. Taalprofessor Verner Dahlerup (1859-1938) begon met het woordenboek in 1900 en werkte er veertien jaar aan. In 1915 nam Danske Sprog- og Litteratuurselskab (DSL) het werk over en zette er vijf redacteuren op. Het eerste deel werd in 1918 uitgegeven en het 28e deel in oktober 2005.

 

Fiduso

Een webstek over de moeilijkheden van de Deense taal, veel voorkomende fouten en uitleg hoe het wel moet. De site is (uiteraard) in het Deens.


Heimskringla
Dit is de naam van een webstek waarop oude Noordse teksten worden verzameld. Primair teksten uit de Edda, sages en gedichten, en secundair achtergrondteksten en verklarende teksten. De site bevat zo'n 3000 titels, deels in het oud-ijslands en deels in de moderne Noordse talen.

 

SVIN

Het Scandinavisch Vertaal- en Informatiebureau Nederland (SVIN) te Groningen organiseert diverse taal- en literatuurcursussen en coordineert de vertaling van Scandinavische literatuur.

   

Studentenvereniging UvA 

De webstek van de studievereniging Scandinavische talen en culturen van de Universiteit van Amsterdam. 

Bevat naast studie-informatie ook voor niet studenten interessante nieuwtjes en links.

 

Dansk Sprognævn

De webstek van de Raad voor de Deense Taal, Dansk Sprognævn. De uitgever van het Deense 'groene boekje', Retskrivningsordbogen.

 

Oud Deens woordenboek

De Deense woorden uit de periode 1300-1700.

 

Juts woordenboek
Het woordenboek over het dialect van Jutland.

 
woordenboeken
Diverse on-line woordenboeken