Museumlinks

Sea War Museum Jutland
Het motto van het museum: Oorlog is een tragedie en moet niet verheerlijkt worden, maar de geschiedenis moet verteld worden en de slachtoffers herdacht.


Het Sea War Museum Jutland staat in Thyborøn, in het noordwesten van Jutland en richt zich op de Eerste Wereldoorlog en daarbinnen op de grootste zeeslag in de wereldgeschiedenis: de zeeslag voor de westkust van Jutland in 1916.
Zo'n 100 kilometer ten westen van Thyborøn vochten 100.000 man op 250 Duitse en Britse schepen om de heerschappij op zee. Het gedonder van de kanonnen was zo hevig dat het op land te horen was.


Meer informatie op de site, ook in het Engels en het Duits.


Museum Jorn
De schilder Asger Jorn is een van de oprichters van dee Cobra-groep. De tentoonstelling in het Museum Jorn in Silkeborg laat een breed spectrum zien van het werk van Jorn.
De website van het museum is in het Engels. Hier is ook achtergrondinformatie over en zijn er werken van Jorn te zien.

Ook het Statens Museum for Kunst (SMK) in Kopenhagen heeft een grote verzameling van werken van Asger Jorn.
Via de zoekfunctie (ook in het Engels) zijn de werken on line te bekijken.Davids Samling

C.L. David (1878-1960) naar wie de verzameling en het museum is vernoemd, was advocaat en kunstverzamelaar. Hij begon zijn verzameling in 1910 met de aankoop van Deens schilderkunst uit de 18e eeuw.

Het museum in Kopenhagen kent nu drie verzamelingen:

. Islamitische kunst uit de periode 8e tot en met 19e eeuw, vanuit Spanje tot en met India. De verzameling behoort tot de tien belangrijkste ter wereld.

. oudere Europese kunst uit de 18e eeuw, bestaande uit meubels fajance, Deens zilver, Nederlandse, Franse en Deense schilderijen

. nieuwere Europese kunst, met name Deense schilderkunst, skulpturen en keramiek uit de periode 1880-1950.

De toegang tot het museum is gratis. Het museum heeft een webstek in het Deens en het Engels.

 

Statens Museum for Kunst

De site heeft een nieuwe voorziening: Kunsthistorier met tekstuele en gesproken uitleg, achtergronden over een aantal werken in het bezit van het museum, over de uitvoerend kunstenaar en een aantal zijsporen. Zie onder kunsthistorier.

Daarnaast is er nog meer te beleven.

 

De runenstenen in Jelling

In het plaatsje Jelling in Jutland worden opgravingen verricht en onderzoek uitgevoerd naar het door Harald Blauwtand opgerichte memoriaal, bestaande uit runenstenen, twee grafheuvels en een stenen afzetting in scheepsvorm. De webstek vertelt over de voortgang van het onderzoek.

 

Het vikingschip van Ladby

Bij Ladby, Noord-Funen is de afdruk van een vikingschip teruggevonden en geconserveerd. Het schip diende als graf voor een Viking hoofdman. In het schip zijn diverse vondsten gedaan. Het museum toont deze vondsten en de afdruk van het schip, waaruit nog precies de bouw van het schip is af te leiden.

 

Sagenland Lejre

In het openlucht museum wordt 10.000 jaar Deense geschiedenis tot leven gebracht. Huizen en landschappen uit het stenen tijdperk, uit de Vikingtijd en uit de 19e eeuw zijn nagebouwd. Er wordt als vroeger gewerkt en er wordt vee gehouden.

Het museum werd opgericht in 1964 als archeologisch onderzoekscentrum.

 

Deense kastelen

De site van Slots og Ejendomstyrelsen (zoiets als de rijksgebouwendienst). De deense versie beheert de kastelen die eigendom zijn van de Deense staat. Op de website zijn verschillende kastelen te bekijken. Zo ook Christiansborg in Kopenhagen, waar o.a. het parlement zetelt. Het oorspronkelijke gebouw is in 1167 gebouwd, de ruines zijn onder het huidige gebouw te zien. Via een animatie wordt je op de site door de stichter bisschop Absalon of door Leonora Christina, de dochter van Christian IV rondgeleid. Leonora Christina zat 23 jaar gevangen in het kasteel. De site heeft ook een Engelse tekst.

 

Esrum Klooster

Voor liefhebbers van kloosters is het cistercienser klooster Esrum de moeite waard. Het ligt in noord Sjaelland. De site heeft een Engelse tekst.

 

Spottrup Borg

Een bisschopborg in Noord-Jutland aan de rand van de Limfjord

 

Landbouwmuseum in Auning en de borg Gammel Estrup

Het Deens landbouwmuseum is gevestigd in Auning tussen Randers en Aarhus. De site heeft een Duitse en een Engelse tekst.


Museum Moesgaard

Het Museum Moesgaard bij Aarhus, museum voor archeologie en etnografie. Er zijn prehistorische en keltische vondsten en vondsten uit de vikingtijd te bewonderen. De site is in het deens.
De man van Grauballe is een veenlijk dat te zien is in het museum.

 

Museum Kongernes Jelling

De twee grootste grafheuvels van Denemarken flankeren een kerkje uit de 11e eeuw. Bij het kerkje staan de twee bekendste runenstenen van Denemarken. Aan de overkant van de straat wordt in het museum de geschiedenis van de grafheuvels en de runenstenen verteld.

 

National Museet Kopenhagen

Kent een grote verzameling vondsten uit de bronstijd, ijzertijd en de Vikingtijd.

Het Nationaal Museum in Kopenhagen heeft naast de bovengenoemde een nieuwe webstek geopend over de prehistorie (Steentijd tot en met Vikingtijd). Op de site zijn diverse fotos te zien van voorwerpen die het museum tentoonstelt. Op de voorwerpen kan worden ingezoomd, ze kunnen worden gedraaid en van alle kanten in detail worden bekeken. De begeleidende tekst geeft meer informatie; de tekst is ook in het Engels te lezen.


Museum Ribes Vikinger

Geeft informatie over Ribe in de Vikingtijd. Ribe ontstond in het begin van de 8e eeuw als handelscentrum en is de oudste stad van Denemarken. Toont vondsten uit de Vikingtijd en uit de tijd dat Ribe bisschopsstad werd.

 

Fyrkat bij Hobro

Bij Fyrkat staat een ringburcht die in 980 gebouwd werd door Harald Blauwtand. Er vlakbij is een Vikingdorp uit dezelfde tijd gereconstrueerd. Het museum in Hobro stelt vondsten uit de burcht ten toon.

 

Vikinge skibsmuseet Roskilde

In de fjord ten noorden van Roskilde zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw vijf vikingschepen uit de 11e eeuw boven water gehaald. Ze zijn gerestaureerd en staan opgesteld in het museum in Roskilde.

 

Odense musea

Dit is de portal naar de websites van de verschillende musea in Odense, waaronder het H.C. Andersen museum.

 

Roskilde museum

Het archeologisch museum van de stad Roskilde.

Frederiksborgmuseum

Het nationaal historisch museum van Denemarken in Hillerod, Sjælland. De oudste gedeelten van het gebouw stammen uit 1560. Tussen 1600 en 1620 is het slot herbouwd onder koning Christian IV in Nederlandse renessancestijl. Het museum omvat een grote verzameling portretten en schilderijen met historische gebeurtenissen uit de Deense geschiedenis van 1500 tot heden. Daaronder diverse schilderijen van Nederlandse meesters uit de 17e eeuw die in Deense koninklijke dienst schilderden.

 

Skagens museum

Schilderkunst uit het eind van de negentiende eeuw, toen in Skagen een kunstenaarskolonie vertoefde die leven en werk van de plaatselijke vissersgezinnen als motieven voor hun werk gebruikten.

De schilder en schrijver Drachmann heeft hier een tijd gewoond. Zijn huis is nu een museum en te bezoeken.


Visserijmuseum Esbjerg
Visserij- en zeevaartmuseum, zoutwateraquarium