Geschiedenislinks

De geschiedenis van Denemarken

Zo heet de webstek van de universiteit van Aarhus waarop in toegankelijke taal de geschiedenis van Denemarken wordt beschreven vanaf voorhistorische tijden tot nu.

Er zijn historische artikelen te vinden over personen en gebeurtenissen en er is een database met brondocumenten.

 

Tolheffing op de Sont

De site geeft inzicht in de heffing van tol die door Denemarken in de 16e eeuw werd toegepast voor het mogen bevaren van de Sont door niet Deense schepen, en de relatie met de Nederlandse scheepvaart. 

 

Viking scheepvaart Havhingsten

De website van het vikingschipmuseum in Roskilde. Het museum reconstrueerde een van hun tentoongestelde schepen met als naam: Havhingsten.
Havhingsten (zeehengst) is een reconstructie van het wrak van een 30 meter lang oorlogschip dat wordt tentoongesteld in het Vikingeskibsmuseet in Roskilde. Het origineel werd gebouwd in Dublin en eindigde als versperring tegen invallen vanaf zee in de Roskildefjord waar het in de jaren 50 van de vorige eeuw werd geborgen.

Havhingsten is gebouwd 2000-2004 op de werf van het museum met kopieën van originele werktuigen. Het schip is op 1 juli 2007 uit de haven van het Vikingeskibsmuseet in Roskilde vertrokken voor een tocht over de Noordzee naar Dublin, waar het op 14 augustus is aankomen. In juli 2008 ging de tocht weer terug van Dublin naar Roskilde.

 

Scheepvaart in het bronstijdperk

Het bronzealdercenter Odsherred (noorwest Sjælland) heeft een schip uit het bronstijdperk nagebouwd. In mei 2007 is het schip te water gelaten voor een proefvaart. De bouwtekening komt van een rotstekening.

 

Deense geschiedenis

Voor allerlei onderwerpen over Deense geschiedenis kunt u hier terecht.

 

Dansk folkemindesamling

Het staatsarchief voor documentatie en onderzoek naar het dagelijkse leven in Denemarken vanaf de renaissance tot vandaag.