Parkeren in Kopenhagen

Toeristen in Kopenhagen, die met eigen auto reizen, betalen vaak parkeergeld op plekken waar het parkeren gratis is. En krijgen een bekeuring voor verkeerd parkeren op plekken waar ze dachten dat parkeren was toegestaan.

Zelfs lokale bewoners moeten af en toe even nadenken over welke regels er nu precies gelden op een bepaalde parkeerplaats. Het lijkt wel alsof elke mogelijke vorm van parkeerheffing aanwezig moet zijn binnen een straal van een paar kilometer.

En als toerist moet je er ook nog rekening mee houden of je in Kopenhagen bent of in Frederiksberg, want er worden namelijk heel verschillende regels gehanteerd in deze twee gemeenten. Zo heb je: betaling op straat, waarbij je moet gokken hoe lang je zult parkeren; de parkeergarage, waar je betaalt als je uitrijdt; gratis parkeren voor ten hoogste twee uur; gratis parkeren voor ten hoogste drie uur; gratis parkeren voor ten hoogste een uur, en voor meer moet er betaald worden; en de allermooiste, de hele tijd gratis parkeren.

 

Parkeren op straat

 

In het hele centrum van Kopenhagen en een groot deel van Amager moet er een kaartje gekocht worden bij een    parkeerautomaat en moet je dus zelf inschatten hoe lang je wilt parkeren. Des te dichter bij het centrum, des te hoger de prijs met in het centrum 29 kronen per uur. 's Avonds is het goedkoper dan overdag.

 

 

 

 

 

 

Gratis parkeren verder weg

 

Je hoeft niet ver weg van het centrum om gratis en zonder tijdsbegrenzing te kunnen parkeren. Bijvoorbeeld op Amager of in de richting van Valby. Om niet de woede van de buurtbewoners op te wekken, zullen de straten waar vrij parkeren mogelijk is hier niet worden genoemd. Er is sowieso al veel druk op deze straten, maar met een beetje geluk kun je dicht bij een metro of een S-trein parkeren, waarmee je snel naar het centrum kunt reizen.

 

 

 

In een parkeergarage

 

Een parkeergarage is in de regel duurder dan parkeren op straat, maar daar staat tegenover dat je alleen betaalt voor de tijd die je hebt gebruikt. De grote garage onder Industriens Hus aan RĂ„dhuspladsen is vanwege een renovatie op dit moment (mei 2011) niet beschikbaar en dat vergroot de druk op andere garages, vooral als Tivoli open is.

 

 

 

 

 

Gratis in een deel van het weekeinde

 

In het hele gebied in Kopenhagen waar parkeerautomaten staan, mag er gratis geparkeerd worden van zaterdag 17.00 uur tot maandag 08.00 uur en op feestdagen. Er zijn niet veel toeristen die dat echt willen geloven. De tijdstippen voor betaling staan anders duidelijk aangegeven op de automaten, maar in de periode die gratis is, zie je vaak een automobilist wantrouwig naar de automaat staren om vervolgens toch geld in het ding te stoppen. Wordt de argeloze toerist erop gewezen dat het nu echt gratis is, is meestal het antwoord: "Ik kon niet geloven dat het gratis was."

 

 

 

 

 

Het gevaarlijke kruispunt

 

In veel straten is er op de stoeprand op tien meter van een kruispunt een gele driehoek geschilderd. Dit betekent dat er niet geparkeerd mag worden tussen de driehoek en het kruispunt. Velen doen het toch, bijvoorbeeld in de drukke omgevingen van Tivoli, de Glyptoteek en het politiebureau. Dat levert vaak een bon op onder de ruitenwisser. Ook op zondag, want de parkeerwachten zijn niet vrij in het weekeinde.

 

 

 

 

Winkelcentra

 

Ook bij de grote winkelcentra worden verschillende regels gehanteerd. Op Fisketorvet bij Kalvebod Brygge kan er gratis maximaal drie uur worden geparkeerd (denk aan de parkeerschijf). Bioscoopbezoekers kunnen een kaartje krijgen, waarmee ze vijf uur gratis kunnen parkeren. Bij Fields op Amager is het eerste uur gratis en de volgende drie uur kosten samen 12 kronen.

 

 

 

Bewoners betalen ook

 

Misschien dat er jaloers gekeken wordt naar de lokale bewoners die schijnbaar hun auto kunnen parkeren zonder dat het iets kost. Maar ook voor hen is het niet gratis. Een parkeervergunning kost in Kopenhagen 690 kronen per jaar, in Frederiksberg 150 kronen. De vergunning geldt alleen in de eigen omgeving, niet in de hele stad. En het is ook geen garantie dat er een vrije parkeerplaats vlakbij huis is.

 

 

Frederiksberg is gratis

 

In Frederiksberg hoeft er voor het parkeren niet betaald te worden, maar is er een tijdsbegrenzing van 30 minuten tot maximaal twee uur. Er moet een parkeerschijf gebruikt worden. Toch is het hier geen parkeereldorado, want er zijn veel auto's en minder parkeerplaatsen. Bij de gemeente zijn vergunningen te koop voor een termijn van een tot zes dagen.

 

Parkeerregels in Kopenhagen: www.kk.dk/parkering

In Frederiksberg: www.frederiksberg.dk/parkering

 

Bron: www.politiken.dk van 12-05-2011