Op de fiets door Kopenhagen

Een van de overeenkomsten tussen Nederlanders en Denen is dat ze allebei graag en veel fietsen. In beide landen is fietsen populair.

In de onderlinge strijd  om het aantal fietskilometers ligt Nederland op kop met een gemiddelde per Nederlander van 1.019 km per jaar, tegen een gemiddelde Deen 958 km. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld Britten (81 km) of Amerikanen (70 km) presteren.

 

Virgin Vacations heeft een overzicht gemaakt van de elf fietsvriendelijkste steden ter wereld. Amsterdam staat daarin op de eerste plaats, voor de Amerikaanse plaats Portland in de staat Oregon. Kopenhagen moet het met een derde plaats doen.

De lijst kwam tot stand op basis van de volgende vijf criteria, geformuleerd door de Amerikaanse organisatie The Bicycle Friendly Communities Campaign.

· beschikbaarheid van fietsenstallingen, veilige fietspaden, verkeerslichten gericht op fietsverkeer

· programma’s om fietsgebruik en fietsverkeer te stimuleren

· procedures om de effecten van de stimuleringsprogramma’s te meten en nieuwe plannen op te zetten

· toeristische informatie gericht op fietsers en de beschikbaarheid van fietsroutes

· campagnes voor een veilig fietsverkeer, ook gericht op automobilisten.

 

De resultaten voor Amsterdam:

Van alle verkeersbewegingen in Amsterdam is 40% per fiets. Amsterdam kent een veilig, snel en comfortabel netwerk van fietsroutes. Bewaakte overdekte en onoverdekte fietsenstallingen. Publieke leenfietsen. Een uitgebreide fietscultuur.

 

De resultaten voor Kopenhagen:

Ook Kopenhagen kent een uitgebreide fietscultuur, 32% van de Kopenhagenaren fietst van en naar het werk. Er is een uitgebreid fietspadennet en eveneens leenfietsen.

 

Nog een waardering

Een andere waardering van het fietsklimaat in Kopenhagen komt van het Amerikaanse onlinemagasin Treehugger, dat Kopenhagen heeft uitgeroepen tot beste fietsstad van de wereld. Het tijdschrift schrijft dat er overal in Kopenhagen brede, veel gebruikte fietspaden zijn aangelegd. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw hebben stadsplanologen hun best gedaan Kopenhagen fietsvriendelijk te maken en dat is te zien, aldus Treehugger.

www.treehugger.com

 

 

Fietsblog

De Deense journalist, toneelspeler, filmregisseur en tekstschrijver Mikael Colville-Andersen onderhoudt twee blogs over het fietsen en fietsers in Kopenhagen. Op de een publiceert hij foto’s en op de andere tekst. Een foto van een toevallige fietser op een toevallige ochtend in Kopenhagen zette hem aan de gang en nu heeft hij meer dan 10.000 foto’s op zijn blogs staan. Binnenkort worden foto’s van hem tentoongesteld in Praag en in Ierland.

Een groep fietsers als een school vissen voorbij zien gaan, is poëzie; de esthetiek van het fysieke, vindt Colville.

 

De foto’s staan hier: www.copenhagencyclechic.com

De teksten hier: www.copenhagenize.com

Beide blogs zijn in het Engels.


Jan Baptist, april 2009