Hoog en laag in Denemarken

Het Deense landschap kent maar weinig hoogteverschillen. Het is deels een golvend heuvellandschap en deels vlak laagland, ontstaan tijdens en na de laatste ijstijd door de inwerking van gletsjers. Een niet altijd spectaculair landschap en zeker geen duizelingwekkende hoogtes, hoewel dat ook maar relatief is. Ga maar eens op Møns Klint aan de rand van de krijtrots staan en kijk naar beneden, toch even slikken voor laaglandbewoners. Maar Denemarken heeft iets bijzonders, het laagste punt van West-Europa.


Laag
Het laagste punt van West-Europa ligt in Denemarken en wel in de Lammefjord in het noordwesten van het eiland Sjaelland. Dit laagste punt ligt 7,8 meter beneden de zeespiegel en dat is net even lager dan de Zuidplaspolder in Nederland, waarvan altijd gedacht is dat hier het laagste punt was, maar helaas: de Zuidplaspolder komt niet verder dan 7 meter diep. Overigens zijn door nmenselijke hand gemaakte uitgravingen en boringen niet meegerekend.
Lammefjord is een vroegere zeebodem, die door opstuwing van land en een lagere waterspiegel is drooggevallen. De omtrek van de Lammefjord ligt boven zeeniveau en werkt als dijk, binnenin is het gebied lager.


Hoog
Denemarkens hoogste punt ligt in Jutland in het meren- en heuvelgebied tussen Silkeborg en Skanderborg. Het is niet de Himmelbjerg wat velen denken, die is maar 147 meter hoog. Lang dacht men dat Ejer Bavnehøj de hoogste was met 170,31 meter. Ook het dichtbij liggende Yding Skovhøj is niet de hoogste, wel als je de grafheuvel op de top meerekent, want dan is de hoogte 172,54. Maar die grafheuvel is door mensenhand gemaakt en dat telt niet. Zonder dat graf is de heuvel slechts 170,77 meter. De hoogste top heet Møllehøj, ligt dichtbij Ejer Bavnehøj op hetzelfde geografische plateau en meet 170,86 meter. De heuvel valt minder op in de omgeving omdat die ook hoog ligt. Ga je uit van het hoogteverschil met de omgeving (de zogenaamde peakfactor) dan wint de Aborrebjerg op Møns Klint met een peakfactor van 143 meter, gevolgd door de Himmelbjerg met een peakfactor van 126 meter.
Het is even klimmen, die heuvels, maar zeker de moeite waard.


Op Danskebjerge.dk is meer te lezen over hoogten in Denemarken. De site is in het Deens, een aantal artikelen in het Engels.