Even voorstellen: Benn Q. Holm

Benn Q. Holm (1962) vertegenwoordigt de realistische verteltraditie in de moderne Deense literatuur. Sinds zijn debuut in 1994 wordt hij meer en meer gelezen door mensen die houden van zijn heel herkenbare romans over de hedendaagse samenleving. Daarbij komt dat ook de recensenten zijn boeken positief waarderen.

De romans van Holm zijn voor het grootste gedeelte geschreven in de traditionele Deense epische stijl, die zijn wortels heeft in het werk van grote realistische vertellers als Herman Bang en Henrik Pontoppidan. Holms nieuwste roman, de generatieroman "Album", is door verscheidene recensenten vergeleken met Pontoppidans grote tijdskritische romans.

In zijn romans, die allemaal in meer of mindere mate Kopenhagen als achtergrond hebben, beheerst Holm zowel de grote lijn als de kleine details. Sommige van zijn romans hebben een plot waardoor ze lijken op een thriller ("Mørk" en "Flugtens tid"), maar zowel in deze boeken als in de andere zonder een echt plot ("Hafnia punk" en "Sommer") is het duidelijk Holms bedoeling de huidige samenleving te beschrijven en het functioneren van de mensen daarin. En hij doet dat meesterlijk.

Holm wordt vaak een traditioneel en realistisch auteur genoemd, maar in meerdere van zijn boeken experimenteert hij met zowel de vorm als de vertelwijze, bijvoorbeeld in zijn debuutroman "Til verdens ende", in "Hafnia punk" en in de prachtige novelle "I familiens skygge" (NL: In de schaduw van het gezin).

Op de website www.litteratursiden.dk licht Holm een tip van de sluier op over zijn inspiratiebronnen. Hij schrijft dat hij graag 'alles tussen hemel en aarde' leest, maar vooral uithangborden, Thomas Mann, oude kranten op de bodem van verhuisdozen, Graham Greene, de website van FC Kopenhagen, Herman Bang, huisgevels, teksten van David Bowie, politieberichten in lokale kranten, Samuel Beckett, graffiti in wc's, vraag en aanbod-borden in supermarkten en pamfletten.

Zoals blijkt uit zijn bibliografie is Holm een ijverig auteur. In 1997, 1998 en 1999 ontving hij een beurs van de Deense literatuurraad. Naast zijn schrijverschap werkt hij als recensent. Benn Q. Holm is de schrijver van het eerste boek uit de spannende serie voor de jeugd: "Det seje sjak" (Nl.: Het taaie team).

Holm is geboren in 1962 in Frederiksberg bij Kopenhagen

Hij is afgestudeerd in de literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Kopenhagen.

 

Anders Bay

Lector Deens aan de Universiteit van Amsterdam.

 (uit het Deens vertaald door Jan Baptist)

 


Bibliografie van Benn Q. Holm

Romans

-  Til verdens ende (Naar het einde van de wereld), 1994

-  Mørk (genoemd naar de hoofdpersoon in het boek), 1995

-  Flugtens tid (Vluchttijd), 1997

-  Hafnia punk (Kopenhagen punk (Hafnia is een bijnaam voor Kopenhagen)), 1998

-  Sommer (Zomer), 1999 (vertaald in het Duits: "Sommer", 2001)

-  Album (Album), 2002

 

Jeugdboeken

-  Det seje sjak (Het taaie team), 2001  

 

Overige publicaties

-  Verdens 25 bedste fodboldspillere (de 25 beste voetballers van de wereld), essays 1999

-  "Atelieret" (Het atelier) een vervolg op Klaus Rifbjergs boek "Den kroniske uskyld" (in het Nederlands uitgegeven als De chronische onschuld), in: "Fortsættelse følger" (Wordt vervolgd), geredigeerd door L. Haslund-Christensen, 2000.

-  "I familiens skygge" (vertaald in het Nederlands als "In de schaduw van het gezin" door Jan Baptist), novelle uit "De ti bud" (De tien geboden), 2001