Het Vikingschip van Ladby

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het Ladbyschip werd teruggevonden. Hoewel, van het schip was weinig meer over, de houten gedeelten waren grotendeels vergaan. Maar het schip had een perfecte afdruk in de klei achtergelaten. Uit onderzoek is gebleken dat het vikingschip omstreeks het jaar 950 aan land is getrokken om te dienen als begraafplaats voor een plaatselijke leider, die samen met zijn paarden en honden en persoonlijke bezittingen werd begraven. Helaas werd het graf geplunderd, maar er zijn toch resten blijven liggen zoals een zilveren bord, een bronzen schaal en delen van de kleding, waarin gouddraad was ingenaaid.

Van het schip is alleen de afdruk in de grond bewaard gebleven, wat houten delen en ongeveer 2000 ijzeren spijkers. De vorm van het schip is duidelijk te herkennen. Het schip was bijna 22 meter lang en bijna 3 meter breed, gebouwd voor 30-32 roeiers en voorzien van een zeil. Van het zeil is niets bewaard gebleven, maar 7 ijzeren ringen in het midden van het schip langs de reling tonen aan dat er een zeil geweest moet zijn. De grootte van het zeil wordt geschat op 60 m2.

 

Vikingeskibsgraven fra bagenden af gravh�jen

 

De voorsteven was gevormd als een drakenhoofd met manen van ijzer en de achtersteven was gevormd als een gekromde drakenstaart. Het goed bewaarde anker van het schip en de ankerketting en resten van het touwwerk liggen in de voorsteven. Verder zijn er skeletten van elf paarden teruggevonden en de botten van diverse honden. De skeletten van de paarden doen denken aan IJslandse pony's. De botten van de honden liggen onder de paarden, hele hondenskeletten zijn niet gevonden. Te oordelen naar hun tanden hadden de honden een verschillende grootte.

 

Nogle af hesteknoglerne i vikingeskibsgraven

 

Er zijn meer dan 600 voorwerpen gevonden in het schip, waraonder een zilveren gesp, delen van een zilveren bord, een bronzen schaal, beslag voor de paarden, delen van de kleding van de overledene, delen van een stijgbeugel, een bijl, 45 pijlpunten en een bordspel.

 

Om de vondst te beschermen is er na de opgraving een betonnen constructie over en omheen gebouwd, waarin de temperatuur koel wordt gehouden. 200 meter van de vindplaats is een museum ingericht (het Ladbymuseum) waar de vonsten uit het schip zijn te bezichtigen. Uiteraard is ook het schip zelf te bezichtigen.

In de kelder van het museum wordt gewerkt aan een reconstructie van het schip met toebehoren.

 

D�deskibet i en tidlig udgave

 

Ladby is een dorp ten westen van Kerteminde in het noordoosten van het Deense eiland Fynen. Het museum ligt ten noorden van Ladby. Op de webstek (ook in het Engels) van het museum is een routekaart te raadplegen.

Voor meer informatie zie de webstek van het museum in Ladby

 

 Terug